Svenska Vingårdar Blomstrar: En Ny Generation Vinmakare Tar Form
Affärer

Svenska Vingårdar Blomstrar: En Ny Generation Vinmakare Tar Form

Långt norr om ikoniska vinregioner som Bordeaux och Toscana växer en ny industri av vingårdar fram i Sverige. En första generation av vinmakare försöker skapa en egen nisch i detta

man in gray pullover hoodie closed eyes while heads up
  • PublishedAugust 31, 2024

Långt norr om ikoniska vinregioner som Bordeaux och Toscana växer en ny industri av vingårdar fram i Sverige. En första generation av vinmakare försöker skapa en egen nisch i detta oväntade vinland.

Utmaningar och Möjligheter i en Ny Vinregion

“Det finns miljontals tekniker, och jag har ingen farfar eller farmor att fråga. Så vi måste lista ut det själva,” säger Lena Magnergård, 64 år, till AFP medan hon promenerar genom de korta raderna av vinrankor på vingården Selaön, en timme väster om Stockholm. Magnergård, tidigare kommunikatör, startade vingården tillsammans med sin bonde till make, Erik Björkman, på familjegården år 2019. Enligt Magnergård är Selaön den nordligaste platsen i Sverige som har producerat sitt eget vin.

En Lärande Process

De producerade sitt första vin år 2021, men Magnergård, som är utbildad sommelier, är snabb att erkänna att de som vårdare av cirka 1 000 vinrankor fortfarande lär sig. “Självklart kan man läsa i böcker, men det är ingenting jämfört med generationskunskap,” säger hon och tillägger att de mestadels ser till Frankrike och dess sekler av vintradition som en guldstandard. Utan den fördelen av arv och erfarenhet måste de svenska vinodlarna experimentera och anpassa sig till sina unika förhållanden.

Nya Druvsorter Möjliggör Vinodling i Norden

Enligt Magnergård beror framväxten av vingårdar så långt norrut till stor del på utvecklingen av nya druvsorter på 1960- och 70-talen, som exempelvis Solaris – en druva som utvecklades för att vara resistent mot sjukdomar och är den huvudsakliga druvan som odlas på Selaön. Denna innovation har möjliggjort vinodling i områden som tidigare ansågs olämpliga för vinproduktion.

Klimatförändringarnas Inverkan på Vinodling

Klimatförändringarna spelar också en roll i utvecklingen av vinodling i Sverige. Mildare vintrar och längre växtsäsonger har gjort det möjligt att odla druvor på breddgrader som tidigare inte var möjliga. Detta innebär att vinodlare i Sverige nu har möjlighet att experimentera med olika druvsorter och odlingstekniker som tidigare var begränsade till varmare klimat.

Framtiden för Svenskt Vin

Trots de utmaningar som följer med att vara pionjärer i en ny vinregion, är svenska vinmakare optimistiska om framtiden. “Vi har en unik möjlighet att skapa något nytt och spännande,” säger Magnergård. Med en kombination av modern teknik, innovation och en vilja att lära, har svenska vinmakare potential att skapa viner som kan konkurrera på internationella marknader.

Slutsats

Sammanfattningsvis befinner sig den svenska vinindustrin i ett spännande skede av utveckling. Med nya druvsorter och ett förändrat klimat som gör det möjligt att odla vinrankor på tidigare otänkbara platser, har svenska vinmakare möjlighet att sätta sitt avtryck på världens vinkarta. Medan de fortfarande är i lärandets tidiga skeden, visar vinmakare som Lena Magnergård att det finns en passion och en vilja att lyckas, vilket kan leda till en blomstrande vinindustri i Sverige.

man in gray pullover hoodie closed eyes while heads up
Written By
Alex D.